Forskning i afhængighed og alkoholmisbrug

Alkoholafhaengighed til alkoholmisbrug

Idag lider mange danskere af alkoholafhængighed. Men ordlyden “en gang alkoholiker, altid alkoholiker” gælder dog ikke længere, i takt med at ny forskning afliver flere myter om misbrug, og nye alkoholbehandlinger kommer frem.

Alkohol er en øl til håndboldkampen, en flaske vin op til weekenden, en drink til festen. Alkohol er et middel til at belønne os selv og det er en gave og nydelse som altid har eksisteret i vores kultur. Det er heller ikke ukendt, at grænserne imellem et almindeligt forbrug, overforbrug og alkoholmisbrug ligger tæt. Men hvorfor nogle folk ender med at blive afhængige af alkohol, og samtidig ødelægger deres familie og eget liv, er der næsten ligeså mange grunde til som der er behandlinger.

Hos alkoholforskerne er skråsikkerheden afløst af åbenhed, i takt med at man har fået større viden omkring alkoholmisbrug. Alkoholbehandlingerne herhjemme forbedres og der er igennem de seneste år kommet flere behandlingformer til. Samtidig har Sundhedsstyrelsen arbejdet på at kortlægge de mange forskellige tilbud i Danmark.

Hvad er et alkoholmisbrug?

alkoholisme

Grænserne imellem misbrug og forbrug ligger som sagt meget tæt. Man siger at misbrug er en tilstand hvor personen drikker så meget, at det medfører fysiske og psykiske skader på legemet og kan have sociale skader for pårørende. Personen mister kontrollen over sit forbrug, hvilket udvikler sig til et overforbrug og senere et misbrug. I gammel forstand kan man se på det som en form for besættelse, der tager over og skaber en afhængighed.

I dag har man dog et langt mere nuanceret billede af alkoholmisbrug. Misbrug skyldes ikke kun alkohol, det er også en blanding af biologiske og kulturmæssige faktorer. F.eks. vokser mange idag op i alkoholramte familier, hvor børnene udsættes for psykiske problemer i en tidlig alder fordi forældrene drikker. Disse børn har en langt større chance for at udvikle alkoholproblemer senere i livet.

Alkoholikere kræver forskellig alkoholbehandling

Idag ved vi at alkoholikere er meget forskellige og skal behandles forskelligt. Hver alkoholiker har som udgangspunkt en ukendt kombination af biologiske, psykiske, fysiske og sociale problemer, der har været årsagen til udviklingen af han eller hendes alkoholisme. Det er dermed alkoholbehandlernes opgave at identificere og vægte de forskellige faktorer, for at kunne finde frem til den rette behandlingsform. Vi er endnu ikke så dygtige at vi kan gruppere alkoholmisbrugerne, men det kommer måske engang, i takt med at analyseredskaberne bliver bedre og mere præcise.


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/fourthousand.dk/welfaretechregion.dk/wp-content/themes/ribbon/single.php on line 33