Teknologi: Sådan fungerer en solcelle

Mange danskere har erhvervet sig solcelleanlæg, som enten er placeret i haven, på taget eller måske på garagen. Selvom flere huse bliver klædt på med den miljøvenlige energitype, er det dog langt fra de fleste, der rent faktisk ved, hvordan teknologien egentligt fungerer. Her får du et indblik i den proces, der foregår, når solstråler rammer dine solcellepaneler og sørger for, at der er elektricitet til alle de apparater og maskiner, der skal holdes liv i hjemme hos den enkelte.

En solcelle lever på lyset

Solceller og beregner af produktion for hver solcelle

Solcellers største funktion er at omdanne lys til strøm. Det vil sige, at der naturligvis skal være lysstråler, før der kan blive produceret strøm. Disse stråler kan dog sagtens komme, selvom der er overskyet, da man ikke skal tage fejl af, hvor kraftige solstråler i virkeligheden er.

Når solstrålerne rammer den enkelte solcelle, får de elektroner, der er indlagt i solcellepanelerne, tilført energi, hvorved at det altså er selve lyset, der sørger for, at de paneler, man har, bliver aktiveret, så man i sidste ende kan få strøm til hjemmet.

Solceller producerer jævnstrøm

Herefter produceres jævnstrømmen og den størrelse eller styrke afhænger af, hvor intense solstrålerne er, ligesom solcellemodulets størrelse naturligvis også spiller ind. Det kan variere meget, hvor stor effektivitet den enkelte solcelle har, afhængigt af hvor godt et produkt man vælger at købe. Gamle solceller udnytter kun cirka otte til tolv procent af den potentielle strøm, der er at finde i den mængde energi, der bliver tilført fra solen. Nyere, mere moderne, solceller, har en effektivitet på helt op til tyve procent, og her kan man altså for alvor benytte en stor del af solens kraft.

Det er derfor meget vigtigt at spørge ind til teknologien, når du køber et solcelleanlæg til dit hjem og i højere grad vigtigt, at du sørger for at høre, hvor stor en effektivitet, det enkelte produkt har.

Solcellespecialisten stiller bl.a. en gratis solcelle beregner til rådighed, hvor man får en detaljeret indsigt i ens solceller produktion og værdi. Giv den et forsøg!


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/fourthousand.dk/welfaretechregion.dk/wp-content/themes/ribbon/single.php on line 33